Cirkulær økonomi i fokus på GREENTECH FESTIVAL – gamle bilruder bliver nu del af serieproduktion

Forruden på Audi Q4 e-tron skal fra september 2023 bestå af en andel på 30 % af genbrugsglas fra bilruder, der ikke længere kan repareres. Dermed overfører Audi pilotprojektet ”GlassLoop” til serieproduktionen. Indtil nu er bilruder, der ikke længere kan repareres – primært forruder og panoramaglastag – blevet brugt til mindre krævende formål som fx flasker eller isolering – såkaldt downcycling. Pilotprojektet beviste for første gang, at materialet kunne bruges igen med samme kvalitet. Hvordan det præcis fungerer, viser Audi fra den 14.-16. juni i forbindelse med GREENTECH FESTIVAL 2023 i Berlin. Siden 2020 har Audi støttet bæredygtighedskonferencen som Founding Partner.

Audi viser med projektet ”GlassLoop” sammen med Reiling Glas Recycling, Saint-Gobain Glass og Saint-Gobain Sekurit, hvordan materialekredsløb kan anvendes i serieproduktionen. I ca. 1 år har partnerne sammen testet, hvordan de kan fremstille nye forruder til Audi Q4 e-tron af defekte bilruder, og nu er processen klar til serieproduktionen. Bilruderne bliver først delt i fragmenter i en innovativ genbrugsproces. Derefter frasorteres alle materialer, der ikke er glas – fx limrester. Det glasgranulat, som udvindes på den måde, bliver smeltet om og forarbejdet til nyt glas til bilindustrien. Den andel af glasset, som er fremstillet på denne måde, udgør op til 30 %. I henhold til den aktuelt planlagte produktionsmængde er målet at forsyne produktionen med så meget glasaffald, at andelen af genbrugsmateriale er sikret i hele Audi Q4 e-tron-serieproduktionsperioden. Fra september 2023 skal disse forruder anvendes til produktionen af Audi Q4 e-tron.

”Når vi bearbejder bilruder, der ikke længere kan repareres, så de kan genbruges i bilproduktionen, bruger vi færre primære råstoffer og undgår en downcycling af de bilruder, der ikke længere kan repareres”, forklarer Philipp Eder, som er projektleder for cirkulær økonomi i leverandørkæden hos Audi. I sidste ende gør anvendelsen af bearbejdet glasgranulat det muligt at reducere behovet for primære materialer som fx kvartssand.

Læs mere om ”GlassLoop” projektet

Fokus på materialekredsløb
Projektet ”GlassLoop” er integreret i Audis program Act4Impact til leverandørkæden. Programmets vision er at gøre påvirkningen fra Audis leverandørkæde på mennesker og miljø så skånsom som muligt. Og den målsætning bliver belønnet med en tysk pris i kategorien ”Recycling-koncept” for bæredygtighedsprojekter.

Audi vil i fremtiden etablere flere materialekredsløb. Koncernen vil i den forbindelse øge anvendelsen af sekundære materialer, hvor det giver økologisk og økonomisk mening. ”Det er vores målsætning at genanvende så mange materialer som muligt på et højt kvalitetsniveau for at kunne anvende dem igen i vores produktion”, udtaler Markus Duesmann, CEO hos AUDI AG. Det sparer værdifulde primære materialer og kan reducere produkternes miljømæssige aftryk.

Kravet til cirkulær økonomi er at bevare materialer og kvalitet så længe som muligt. Dette er afgørende for, at materialet kan genanvendes i bilindustrien i stedet for at blive brugt til mindre krævende formål. I den forbindelse har Audi blandt andet stor fokus på post-consumer-materialer. Det gælder fx materialer fra kundebiler, der kommer til slutningen af deres livscyklus. Downcycling og kvalitetstab i genanvendelsesprocessen skal i den forbindelse reduceres så meget som muligt.

Hvordan det kan lykkes at føre meget forskellige materialer som fx stål, aluminium og plastik tilbage i kredsløbet, viser Audi på mærkets messestand i forbindelse med GREENTECH FESTIVAL, som afholdes for femte gang med over 190 udstillere, ca. 120 indlæg og forventeligt over 15.000 besøgende. Programmet på Europas største festival for grønne innovationer omfatter blandt andet podiedebatter, paneldebatter, keynotes og bootcamps.

Mission:Zero
Audi vil have et CO2-neutralt* miljøregnskab på produktionsanlæggene senest i 2025. I den forbindelse har koncernen startet miljøprogrammet ”Mission:Zero”, hvor man samler alle tiltag til reducering af miljøpåvirkningerne fra produktion og logistik. Miljøprogrammet rækker i den sammenhæng ud over fjernelsen af CO2 og fremmer også effektiv brug af vand, ressourceeffektivitet samt beskyttelse og opretholdelse af biodiversitet.

Audi og ESG
Ikke kun i forbindelse med GREENTECH FESTIVAL, men hele året igennem arbejder AUDI AG med at implementere ESG-kriterierne for miljømæssig bæredygtighed (Environmental), socialt ansvar (Social) og god forretningsførelse (Governance) på alle forretningsområder. Læs mere om bæredygtighed hos AUDI AG

Læs mere om GREENTECH FESTIVAL
Læs mere om Audi på GREENTECH FESTIVAL


Projekter i Audi Environmental Foundation
På festivalen præsenterer Audis miljøfond, Audi Environmental Foundation, et udvalg af sine støtteprojekter – blandet andet et projekt vedrørende sanering af kystområder i USA. Miljøinitiativet Save the bay i Californien og Chesapeake Bay Foundation på USA’s østkyst har til formål, at der ved kysten opretholdes sunde og modstandsdygtige økosystemer i vandet.

I Thailand arbejder Audi Environmental Foundation for miljøet sammen med Ferry-Porsche-fonden og everwave ved at rense floderne og kanalerne omkring hovedstaden Bangkok for affald ved hjælp af en båd, som opsamler affaldet. Foruden oprensningen skal der opbygges strukturer til korrekt bortskaffelse af affald.

I projektet URBANFILTER, som præsenteres på en af Audi paneldebatterne, udvikler Audi Environmental Foundation sammen med det tekniske universitet i Berlin nye filtermoduler til vejafløb. Forsøg på laboratoriet på det tekniske universitet i Berlin har vist, at disse filtre fungerer særdeles effektivt. I testfasen kan de tilbageholde vejsnavs, cigaretfiltre, mikroplastik i form af plastikgranulat ned til en størrelse på 3 mm, slikpapir og låg til coffee-to-go-bægre, uden at de stopper til. Og det er ikke kun ved støvregn, men også ved kraftig regn.

* Når man taler om et CO2-neutralt miljøregnskab, betyder det hos Audi en tilstand, hvor man efter udnyttelse af andre relevante reduktionstiltag vedr. forårsagede CO2-emissioner fra Audis produkter eller aktiviteter i det mindste mængdemæssigt kan udligne fortsat eksisterende og/eller inden for rammerne af leverandørkæden, produktionen og genanvendelsen af Audi biler p.t. uundgåelige CO2-emissioner ved hjælp af frivillige kompensationsprojekter, der udføres over hele verden. CO2-emissionerne, der opstår i en bils anvendelsesfase, det vil sige fra udleveringen af en bil til kunden, bliver der i den forbindelse ikke taget højde for.


Pressemeddelelsen blev sendt med Mynewsdesk